Круиз из Португалия

Круиз из Португалия
3020 лв.
на човек
Продължителност
8 дни / 7 нощувки


Описание
Цени
Кораб
Каюти
Полезна информация


Няма места!

Програма
1 ден /10.08.2020/ Вила Нова де Гая
Настаняване на речния кораб във Вила Нова де Гая, който се намира на срещуположния бряг на река Доро, срещу Порто. Корабът отплава вечерта.

2 ден /11.08.2020/ Пиняо
След закуска се отпуснете на откритата палуба или в панорамния бар и се насладете на красивата панорама по двата бряга на р.Доро, докато персоналът се грижи за пълния ви комфорт и подготвя коктейл за добре дошли. Днес е първата ни спирка и ще посетим местна винарна, разположена в сърцето на винения район Доро. Там ни очаква дегустация на вино и обяд с кулинарни изкушения от местната кухня. Връщайки се на борда ще имаме вечеря и фолклорна програма. Тази нощ нощуваме в Пиняо, където ще посетим местната жп станция. Нейните стени са покрити с керамични плочки в синьо, бяло и жълто, стил наричан в Португалия азулежу.Старата гара се е превърнала в историческа забележителност, представяйки сцени от гроздобера, важен отрасъл за местната икономика още от древни времена.3 ден /13.08.2020/
Тази сутрин се отправяте на екскурзия до Кастело Родриго, едно от 12-те исторически селища на Португалия.Разхождайки се из тесните средновековни улици, вниманието ви ще грабнат красивите фасади и прозорци, изградени в мануелиньо – пищно орнаментиран стил с морски мотиви, характерен за късната Готика в Португалия от началото на 16 век. Стилът е вдъхновен от Великите географски открития по времето на крал Мануел I. Тогава тук имало еврейска общност, спасила се от инквизицията, която изградила местната синагога. През вековете на територията на този малък град са живели мирно християни, евреи и араби, създавайки една интересна мултикултурна хармония, до която ще се докоснем. Ще посетим крепостта Родриго. Неговите основи са поставени още от римляните, а крепостните стени са издигнати през 9 век от Алфонсо IX. Корабът ни ще нощува във Вега де Терон, близо до испанската граница.

4 ден /13.08.2020/ Саламанка – Испания
Днес сме в Испания и ще посетим красивия университетски град Саламанка, разположен в района Кастиля и Леон и обявен от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство. Основан от келти, окупиран от римляни и араби, през 12 век той става християнски. Университетът на Саламанка, е създаден през 1218 г. от крал Алфонсо IX и е най-старият на иберийския полуостров, който функционира и до днес.Обитаван през вековете от принцове, крале и архиепископи, градът забогатява и сега е истински музей на открито с впечатляващи архитектурни и исторически шедьоври, не случайно го наричат „историческото лице на Испания“. Освен това в града учат 40 000 студенти от цял свят, което му придава космополитен характер. През 2002 г. Саламанка беше избрана за европейска столица на културата.
Очаква ни разходка, започвайки от главния площад – плаза Майор, изграден през 18 век и използван някога за кориди. Следва Къщата с раковините, готическа сграда от 1493 г., символизираща брака между две знатни фамилии, чиито хералдически символи – раковините и лилиите украсяват фасадата. Ще минем и край университета, чиято фасада е украсена в богатия стил платареско. Срещу входна такса може да разгледате класните стаи и бароковото патио. Последната ни спирка е Новата катедрала, построена между 1513 и 1733 г. в готически стил, на мястото на старата от 12 век. Ще имаме свободно време и испански обяд, по време на който ще гледаме горещо фламенко шоу. После се връщаме на кораба, който ни очаква в Барка д`Алва, за да опитаме вкусно португалско барбекю.5 ден /14.08.2020/ Ламего
Тази сутрин ще плаваме от Барка д`Алва до Фоз Тавора, откъдето ще отидем до Кинта да Сейшо, една от най-известните винарни за портвайн с над 200 годишна история. Ще научим процеса за правене на прочутите вина и после ще опитаме част от тях.Днес ще посетим и Ламего, малък, пъстър исторически град. Местната катедрала, построена през втората половина на 18 век върху много по-стар параклис, е прекрасен пример за португалския барок. Издигната на хълм, катедралата има впечатляваща стълба с около 700 стъпала, декорирана със сини и бели плочи, която се спуска към града. Светилището на Девата е най-важното място за поклонения в Португалия. Пилигримите започват да идват в града още през 14 век при малък параклис, посветен на Свети Естевао. През 16 век се взима решение за построяване на нова църква, върху стария параклис, който вече бил в руини. Местният архиепископ донася образа на Девата Лечителка от Рим и мястото веднага добива популярност. През 18 век започва да се гради и светилище, което е завършено два века по-късно. Ламего е и истински гастрономически рай, известен със своите bola de Lamego – хляб пълен с пушена шунка, печено яре на фурна, местните кейкове и прочутото газирано вино Рапосейра. Така че, използвайте свободното си време да опитате част от тези деликатеси. Тази вечер ни очаква празнична капитанска вечеря на борда.

6 ден /15.08.2020/ двореца Матеус
Днес ще посетим двореца и градините Матеус, построени през 1745 г. Той е част от културната фондация Каса де Матеус, която се грижи за неговата реставрация, проучва дворцовите архиви и организира културни събития, като концерти и летни фестивали. В двореца ще видите красиво издяланите кестенови тавани, библиотеката с ценни книги, параклиса с дървен олтар от 17 век и сребърни реликварии от 18 век, португалска, френска и английска мебел от 17 и 18 век, както и картини от същия период. След това ще имаме свободно време, за да се разходим из малките, но много красиви градини на двореца. По обратния път към кораба ще се полюбуваме на ширналите се лозя, а после ще отплаваме към Порто, за да видим залеза при края на Доро, където устието на реката се влива в Атлантика.Тази вечер на борда, като завършек на изпълнения с впечатления и преживявания ден, ни очаква представление на фадо, типична португалска музика, която се изпълнява от певец или певица, в съпровод на акустична китара. Фадото е неповторимо съчетание от любов, музика, чувства и копнеж по непостижимото – всичко това оставя впечатлението в зрителите, че изпълнителят е докоснат от Бога. Следващите две нощи нашият кораб ще бъде във Вила Нова де Гая, от където се разкрива прекрасна гледка към Порто.

7 ден /16.08.2020/ Порто – Гимараеш
Разпрострян по бреговете на Доро, Порто винаги е бил неразривно свързан с реката. Началото поставили келтите, последвани от римляните, които винаги избирали добрите пристанища. Градът достига разцвет през 15 и 16 век, благодарение на моряците, рибарите, търговците и корабостроителите, които допринасяли за португалските морски пътешествия. През 18 век Порто дава името си на едно от най-добрите вина в света – портвайна.
Днес ще се впуснем из пъстрия лабиринт от къщи и улички, за да открием неговите барокови църкви и сгради с колонади от района Каиш да Рибейра до Алфандега. Ще пресечем железния мост, построен през 19 век от школата на Густав Айфел, за да се отправим към елегантните вили и имения, разположени близо до Атлантическия бряг във Фоз. Някога рибарско селище, днес той е място за летни резиденции на богатите местни фамилии.
Преди да се върнем за обяд на нашия кораб ще посетим катедралата, строена между 12 и 17 век, разположена на хълма Пенавентоса, от която се открива поразителна гледка към реката. Няма да пропуснем да опитаме и прочутия портвайн, посещавайки местна винарна.След обяд на борда ще се отправим към Гимараеш, включен в листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 2001 г. Създаден още в праисторически времена, градът придобива голямо значение през Средновековието. През 10 век графинята на Мумадона изгражда манастир на това място, който довежда нови заселници в района и тя решава да построи и замък. Исторически градът и замъкът играят важна роля в борбата за независимост на Португалия. През 1128 г. португалците спечелват битката при Гимараеш и обявяват своята независимост от Испания. Градът става център на страната за десетилетия. Днес, дори и малък, Гимараеш гордо разказва за своето минало и пази своята история и традиции. Ще се разходите из средновековните улици и площади, разположени в подножието на замъка и ще си направим снимки пред дома на последната кралска династия - дуковете на Браганса, които са управлявали страната от 1640 до 1910 г., когато е провъзгласена републиката. /Може да се посети срещу входна такса/.

8 ден /17.08.2020/ Порто
Тази сутрин се сбогуваме с нашите любезни домакини и е време да се подготвим за отпътуване.