Морски круизи

Круиз до Исландия с MSC Preziosa - На лов за Северното сияние
3495 лв.
на човек
Продължителност
15 дни / 14 нощувки


Круизна компания
MSC


Описание
Цени
Кораб
Каюти
Полезна информация
Аурора Бореалис, или „Зората на севера“, е една от най-магичните гледки на земята. Тя се случва, когато слънчевият вятър достигне земната магнитосфера и в зависимост от височина на тази среща, сиянието може да има различни цветове. Септември е периодът, в който танцът на светлините може да се наблюдава в Исландия и ако имаме късмет, това ще бъде най-страхотното ни изживяване по време на круиза.

Програма
1 ден /31.08.2023/ Хамбург
Полет София – Франкфурт /14.05 – 15.25/ и Франкфурт – Хамбург /17.00 – 18.05/. Трансфер и настаняване в хотел. Нощуване.

2 ден /01.09.2023/ Хамбург
Закуска. Разположен при вливането на река Елба в Северно море, Хамбург е градът с най-голямото пристанище в страната. Осеян е с паркове, има красива плажна зона със заведения и е пресечен от много канали, които му придават неповторима атмосфера. По време на обиколката ще разгледаме историческата част, където се намират Кметството, запазените средновековни църкви, старите морски складове от 19 век – включени в листата на ЮНЕСКО, и модерния район Хафен сити. После ще се отправим към пристанището. Качване на кораба. Отплаваме в 19.00 ч.

3 ден /02.09.2023/ на вода
Днес ще плаваме на север и ще имаме цял ден, за да разгледаме нашия кораб и услугите, които предлага.

4 ден /03.09.2023/ Леруик, Шетландски острови
Престой в Леруик от 07.00 до 17.00 ч.
Леруик е столицата на Шетландските острови и най-северният град на Великобритания. Смята се, че е изграден от контрабандисти, а обликът му отразява влиянието на келти, норвежци и британци. Разрастването му започва в 17 век с идването на холандските рибари, които пристигали всяка година, за да търгуват и внасяли оживление в града. По-късно уловът на херинга му дал нов тласък на развитие. Днес може да се разходите из старите улички, да опитате специалитет в местните кафенета и ресторанти, да си купите интересни сувенири и да се полюбувате на редки морски птици и бозайници.

5 ден /04.09.2023/ на вода
Още един ден на борда, ще можем да се отпуснем в СПА центъра, да пазаруваме в бутиците и да обиколим заведенията.

6 ден /05.09.2023/ Акурейри, Исландия
Престой в Акурейри от 09.00 до 19.00 ч.
Исландия е известна като място за наблюдение на китове, а пристанището на Акурейри е едно от най-добрите места в страната, защото заливът, в който идват да се хранят различни морски бозайници, е целогодишно без лед. Предлагаме ви незабравима екскурзия за наблюдение на тези прекрасни морски създания. В допълнение към изобилието от морски птици кайри, в залива идват сини китове, белоклюни делфини и игриви морски свине – бозайници, близки до делфините, които обичат да плуват около лодките. Най-голямата атракция обаче са гърбатите китове, които лесно се разпознават по черно-белите си плавници и фонтаните вода около тях. Те са известни със своята водна акробатика. Ще се върнете на брега с незабравими спомени и ново разбиране за тези величествени морски обитатели. Ако решите може да останете на сушата и да разгледате необичайната природа на страната – водопади, геотермални полета, пейзажи от лава.

7 ден /06.09.2023/ Исафьордур, Исландия
Престой в Исафьордур от 08.00 до 18.00 ч.
Исландия е различна и непозната за нас страна. Днес може да се включим в екскурзия, която ще ни запознае с живота на северните хора. Пътувайки край скалисти пейзажи ще се отправим към ботаническа градина, основана преди повече от 100 г., в която се отглеждат най-различни плодове и зеленчуци. Въпреки суровите условия, тук се отглеждат растения, за които не бихте и предположили, че могат да оцелеят при този климат. После ще посетим село Флатейри, създадено преди век и половина около индустрията за риболов на акули. Ще послушаме традиционна исландска музика в местна църква и ще посетим работилница с местни занаяти. Накрая ще опитаме домашна исландска торта с кафе или чай.
Друга екскурзия, която се предлага е до селото на викингите, където в интерактивна обстановка ще научим за техния живот и традиции, ще посетим руините на викингски парламент, после ще се пременим в техни дрехи, ще опитаме викингска бира и ще опечем хляб, както те са го правили някога.

8 ден /07.09.2023/ Рейкявик, Исландия
Пристигане в Рейкявик в 07.00 ч.
„Златният кръг“ е най-известната екскурзия в Исландия, по време на която ще видим природата, която превърна страната в световна дестинация. Първата ни спирка ще бъде Националния парк Тингвелир, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, разположен на 45 км от Рейкявик. Тук ще се насладим на един от най-забележителните пейзажи в страната, огромна равнина от лава със зелен мъх и диви цветя. Исландците смятат това място за свещено, тук е основан най-старият законодателен парламент в света. Следващата спирка ще бъде огромният Гълфос или златния водопад, тази двойна каскада е една от най-мощните в Европа. Третото ни посещение включва исландските гейзери, които заедно с парка Тингвелир и Гълфос образуват туристическия маршрут „Златен кръг“. Тук ще видим природата в целия й блясък, докато се удивляваме на съскащите горещи извори и други геотермални феномени. На място е организиран двустепенен обяд.

9 ден /08.09.2023/ Рейкявик, Исландия
Синята лагуна е мястото, което не бива да пропускате. Само на 45 минути от Рейкявик, в средата на поле от лава, се намира огромен открит басейн с млечносиня вода, богата на полезни за кожата минерали с температура от 37°- 39°C. В Исландия широко се използват геотермални води за отопление и именно такъв горещ извор, използван в близка геотермална централа, става причина за създаване на лагуната през 80-те години на миналия век. Постепенно мястото става много популярно, заради благотворното си влияние върху кожата и удоволствието да се потопиш в горещата вода, когато навън времето почти винаги е студено. Ще имате 2 часа, за да се насладите на лагуната. В комплекса има съблекални, душове, кафене и ресторант. Носете си бански. Посещението не е препоръчително за хора с ниско кръвно или сърдечни проблеми.
На връщане в Рейкявик ще разгледаме основните забележителности на града и ще се качим до Перлата, откъдето се открива чудесна панорама.
Отплаваме в 18.00 ч.

10 ден /09.09.2023/ на вода
Пълни с впечатления от Исландия отплаваме на юг. Използвайте деня за почивка или изберете от многото атракции и забавления, които се предлагат на борда.

11 ден /10.09.2023/ на вода
Още един ден, през който ще плаваме, наслаждавайки се на нашия круиз.

12 ден /10.09.2023/ Инвергордон, Шотландия
Престой в Инвергордон от 08.00 до 18.00 ч.
Днес ви предлагаме да пътуваме на север през шотландската провинция до замъка Дънробин, дом на графовете на Съдърланд. Ще се насладим на красотата на местната природа, преминавайки край красивото градче Тейн, лимана Дорнич и рибарското селце Голспи с монумента на графа на Съдърланд. Замъкът Дънробин е най-големият в северните планини и има 189 стаи с богата колекция от мебели, картини, гоблени и предмети на изкуството. Днешният си облик придобива в средата на 19 век, когато сър Чарлз Бари /архитект на Двореца Уестминстър в Лондон/ променя голяма част от средновековния замък. Бари се вдъхновява от официалния парк на Версай и изгражда и градините на двореца в същия стил. След посещението ще имате време, за да се разходите из тях.

13 ден /12.09.2023/ Саут Куинсфери – Единбург, Шотландия
Престой в Саут Куинсфери от 07.00 до 18.00 ч.
Круизната ни спирка е само на 15 км от романтичната столица на Шотландия. Екскурзията ни ще започне с автобус от пристанището и ще преминем край най-интересните исторически монументи в средновековната част и в новия град от 18 век. Ще посетим Единбургския замък, доминиращ над центъра на града, дом на повечето шотландски крале и кралици през вековете. После ще продължим с автобус по най-известната улица в града – историческата Кралска миля, за да видим отвън двореца Холироудхаус – резиденцията на британската монархия в Шотландия. Тук се намира и обширнияt, по-скоро див, Кралски парк, в който ще стигнем до тронa на Артур, вулканичен хълм, от който се открива красива гледка към Единбург. Турът ни ще завърши в новия град с елегантни къщи и паркове, строени в джорджиански стил.
14 ден /13.09.2023/ на вода
Последен ден и е време да стягаме багажа, но преди това нека облечем официалните си тоалети за прощална гала вечеря с нашите спътници.

15 ден /14.09.2023/ Хамбург
Пристигане в Хамбург в 07.00 ч. След закуска напускаме кораба и се отправяме към летището за полет Хамбург – Мюнхен /13.15 – 14.30/ и Мюнхен – София /15.45 – 18.35/.