Морски круизи

Адриатически круиз - Истории от Венецианската република
1775 лв.
на човек
Продължителност
6 дни / 5 нощувки


Круизна компания
MSC


Описание
Цени
Кораб
Каюти
Полезна информация
Венецианската република е важна морска сила в периода 7-18 век. Възникнала като град-държава в лагуната на Адриатическо море, в своя разцвет тя се превръща в Империя, обхващаща голяма част от Далматинското крайбрежие.
Нашето пътуване ще бъде през градове, запазили историческото, архитектурното и кулинарното й наследство.

Програма
1 ден 03.04.2023
Полет София – Франкфурт 14.05 – 15.25 и Франкфурт – Венеция 17.15 – 18.35. Трансфер и настаняване в хотел в района на град Местре. Нощуване.

2 ден 04.04.2023 Венеция, Италия
Закуска. Венеция е от градовете, които винаги са привличали пътешествениците. След като ни трансферират с автобус до гарата Тронкето, ще вземем корабче, което ще ни отведе до центъра на Венеция – площад Сан Марко. Тук се намират едноименната базилика, Часовниковата кула и двореца на Дожите. Венеция е град, който се опознава пеша и ние ще тръгнем на разходка през старинните му улички и площади, край знаменитите канали и мостове. Ще видим прочутия мост на Въздишките, моста Риалто и Канале Гранде, а после ще имаме свободно време за самостоятелно разглеждане. Ще се върнем до Тронкето и с лодки ще ни извозят до нашия круизен кораб. Отплаваме в 17.00 ч.

3 ден 05.04.2023 Сплит, Хърватска
Престой в Сплит от 09.00 до 19.00 ч.
Нашето пътешествие в историята на Венецианската република ще продължи с две екскурзии до Трогир и Сплит.

Преди обяд ви каним в Трогир, който се намира само на 30 км от Сплит. Историята му е много стара, той възниква през 3 век преди Хр. Гърци, римляни и венецианци са оставили сгради, които са го превърнали в град – музей под открито небе и част от листата на ЮНЕСКО. Средновековната част, която се намира на остров е свързана с континента с мостове и е заобиколена от крепостни стени, строени през 15 век. Обикаляйки по криволичещите улички ще видим романски и готически сгради, а ренесансовите и барокови дворци ще ни напомнят за венецианското му минало.

Ще се върнем на борда за обяд, а след това ви каним на екскурзия из Сплит – един от най-старите градове по Адриатическото крайбрежие, потомък на древногръцка колония. Старият град е изграден около една от най-големите забележителности – двореца на император Диоклециан от 4 век. Планиран като място, в което императорът да прекара последните си дни, дворецът преживява 17 века и днес е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Катедралата Свети Домиус от 7 век, част от комплекса, впечатлява с интериора и 60-метровата кула от 16 век. Около Народния площад красиво се издигат ренесансови и готически сгради. Почти 4 века, от 15 до края на 18 век, Сплит е под венецианско управление и това е дало италиански характер на сградите, кафето и кухнята. Поседнете на крайбрежната улица Рива и опитайте пица или прясна паста с трюфел – деликатес, който широко се добива в Хърватска.

4 ден 06.04.2023 Котор, Черна гора
Престой в Котор от 09.00 до 17.00 ч.
Тази сутрин ще се отправим на екскурзия към близкия крайбрежен град Будва.
Възникнал е на остров, който преди е бил свързан със сушата с пясъчна ивица и постепенно прераснал в полуостров. Старият град на Будва е уникален с архитектурата и градоустройството си, споменава се като населено място още в античния период. Според различни източници, Будва е един от най-старите градски центрове в Адриатика – на повече от 2500 години.

Стените на Стария град са от времето, когато в тези райони са управлявали венецианците. Известни щети, градското ядро на Стария град претърпява два пъти, при големи земетресения. Когато за първи път посетите стария град на Будва, може би ще си помислите, че сте в лабиринт, заради плетените улици, площади, крепостни стени и кули от края на средния век. В Стария град се намира и крепостта Цитадела, която днес е сцена на прочутия Градски театър.
След обяд ще посетим Котор, чиито стар град е един от най-добре запазените средновековни градове в този район. Асиметричната структура на тесните улици и площади, съчетана с многото средновековни паметници, включват града в листата на ЮНЕСКО. Ще се разходим из стария център на града с Морската порта, катедралата Свети Трифон, часовниковата кула от 17 век, малките площади. После ще се отправим към елегантния град Пераст, който е изградил богатството си върху морската търговия. Градът е значим пример за барокова архитектура на черногорското крайбрежие и има множество примери за пищни дворци и къщи. Днес Пераст е малко градче само с една главна улица, но там има 16 църкви и 17 благороднически къщи. Повечето от тях днес са само енигматични руини, потънали в храсти от бегонвиля и диви смокини, носещи меланхоличен спомен от времето, когато това е бил богат и преуспяващ град. Пераст наподобява късче от Венеция, което сякаш е доплавало и хвърлило котва в Которския залив. Кратка разходка с лодка ще ви отведе до изкуствен остров в средата на красивия залив Бока, където ще посетим църквата Дева Мария на скалата.

5 ден 07.04.2023 Задар, Хърватска
Престой в Задар от 10.30 до 18.00 ч.
Днес ще разгледаме Задар и Шибеник – две от перлите на Далматинското крайбрежие.
Шибеник се намира при вливането на река Кърка в Адриатическо море и е основан в сегашния си вид през 11 век от хървати, а не от гърци, илири или римляни, както много други адриатически градове. Завладян е от венецианците през 15 век, които строят крепостта Свети Никола и ренесансовата катедрала Свети Яков, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Задар е основан преди повече от 3000 години, а в средновековието е бил един от най-укрепените градове по Адриатическото крайбрежие. Ще минем край древната римска порта, Площада на Петте кладенеца, Средновековните стени, венецианското укрепление, Двореца на ректора, улица Калеларга, римския форум и катедралата.

6 ден 08.04.2023 Венеция
Пристигаме на пристанището на Венеция в 09.00. Трансфер до летището за полет Венеция – Франкфурт 14.40 – 16.05 и Франкфурт – София 19.15 – 22.25.