Непознатата Русия - от Москва до Астрахан

Непознатата Русия - от Москва до Астрахан
2750 лв.
на човек
Продължителност
14 дни / 13 нощувки


Описание
Цени
Кораб
Каюти
Полезна информация
НЯМА МЕСТА! Очакаквайте нова дата!

Програма
1 ден 26.09.2020 Москва
Настаняване на круизния кораб след 16.00 ч. Вечеря.

2 ден 27.09.2020 Москва
Днес ще се запознаете с руската столица. По време на панорамната обиколка ще видите улица Ленинградская, улица Тверская, Театралния пасаж, Лубянка, сградата на КГБ, Манежния площад. Ще имате свободно време на Червения площад, където се намират Кремъл, катедралата Василий Блажени и първият „мол“ в Москва – ГУМ. Обяд в града. Посещение на Кремъл. Ще видите Двореца на конгресите, Сенатския площад с Арсенала и сградата на Сената, президентската резиденция, монументите Цар Пушка и Цар Камбана, както и една от катедралите на катедралния площад.

3 ден 28.09.2020 Москва
Днес е предвидено посещение на Третяковската галерия. Корабът отплава в 17:30 ч. за Углич и вашият круиз започва. Тази вечер сте поканени на официален коктейл за добре дошли. След вечеря на борда ще има концерт и след него жива музика в бара.

4 ден 29.09.2020 Углич
Престой от 16.30 ч. до 19.30 ч. Углич е стар руски град с хилядолетна история, който от 2018 г. е включен в известния маршрут Золотое кольцо. В Русия Углич е известен като градът, където се прекъсва династията на Рюриковичи и където през 1591 г. при тайнствени обстоятелства умира царевич Дмитри, сина на Иван Грозни. В негова памет е издигната църквата Дмитри на Крови с удивителни фрески, напомнящи епохата на Средновековието. Ще посетите територията на местния Кремъл, чиито стени не са запазени до днес, но са останали величествената Спасо-Преображенска катедрала, сградата на местната дума и княжевските палати от 15 век, едни от най-старите образци на жилищна архитектура в Русия.

5 ден 30.09.2020 Ярослав и Кострома
Закуска. Тази сутрин ще бъдете в Ярослав. Престой от 08.00 ч. до 12.00 ч. Ярослав е основан около 1010 г. от княз Ярослав Мъдри като отбранителна крепост. Градът процъфтява през следващите векове, благодарение на местоположението си на важния воден път по Волга и скоро става столица на Ярославското княжество. Това е градът с най-старите театрални традиции в Русия. Тук през 1750 г. трупата на Волков полага основите на руския театър. Тук е гастролирал Станиславски и е работил поета Некрасов. Организирана е автобусна екскурзия с разглеждане на църквата Свети Николай от 17 век, посещение на бившата губернаторска къща – днес арт галерия и свободно време на местния пазар.
Втората спирка днес е Кострома. Престой от 16.30 ч. до 20.00 ч. Кострома е административен център и голямо пристанище на Волга. Основана е през 1152 г. от Юрий Долгорукий. Градът е свързан с историята за подвига на Иван Сусанин, който през 1613 г спасява новата царска династия. Той помага на Михаил Фьодорович Романов да се укрие от поляците в местния Ипатиевски манастир. Така Кострома става родина на царската династия, а Ипатиевски манастир люлка на рода Романови. В него е погребан и Иван Сусанин, отдал живота си за царя. През 17 век Кострома се превръща в богат търговски и занаятчийски град и столица на губернията. Включено е посещение на историко-архитектурния резерват Ипатиев.

6 ден 01.10.2020 Нижний Новгород
Сутринта се насладете на вашия круиз, посетете презентация за Нижни Новгород и Чебоксари или гледайте документален филм, който се прожектира на борда. След обяд корабът бъде на пристан в града от 14:30 ч. до 19:00 ч. Нижний, както често го наричат разговорно, е административен център на Нижегородския регион и най-големият град на Волжския федерален окръг. Основан е през 1221 г. от княз Владимир Юрий Всеволодович като крепост, наречена Новгород. От 1350 г. е столица на Нежогородско-Суздалското княжество. Първоначално градът бил обграден с дъбови стени, а през 1371 г. започнало строителството на каменния Кремъл. През 1392 г., при Василий I, Нижни Новгород е анексиран към Московското княжество и скоро става крепост на Русия в борбата й срещу Казанското ханство. През 1506-11г. при Василий III е построен и нов тухлен Кремъл. През 1719 г. става център на губернията. През 1932 г. е преименуван на Горки, в памет на писателя, до 1991 г., когато връща историческото си име. По време на обиколката ще разгледате Кремъл, а в свободното време може да посетите някоя от местните галерии.

7 ден 02.10.2010 Чебоксари
Днешният ден ще бъдете в столицата на Чувашката република. Престой от 10.00 ч. до 15.00 ч.
Чебоксари е град с вековна история. Археологическите разкопки свидетелстват за българо – чувашко поселение още през 13 век. През 16 век се превръща във руски военен град, а през 18 век е известен търговски център в Поволжието. Днес градът е интересна смес между руска и чувашка култура и е смятан за архитектурен паметник на Русия.

8 ден 03.10.2020 Казан
Смята се, че Казан е основан от българи през 1177 г. В края на 13 век се е наричал Новый Булгар и е бил гранична крепост, защитаваща западните граници на Волжско-Камска България. По-късно е столица на Казанското княжество, докато през 1552 г. Иван Грозни го завладява и присъединява към Русия. Престой от 08.00 ч. до 14.00 ч. По време на обиколката ще видите основните забележителности на града.

9 ден 04.10.2020 Самара
За официална дата на основаването на Самара се счита 1586 г. по заповед на цар Фьодор Йоанович. През 1851 г. става столица на Самарската губерния. При Съветска Русия носи името Куйбъшев, до 1990 г. когато връща историческото си име. Престой от 13.00 ч. до 16.30 ч. В Самара се намира една от най-красивите крайбрежни улици с широки плажове, с дължина около 7 км. Тук се намират множество кафенета, ресторанти и клубове. Ще разгледате центъра, а после може да посетите бункера на Сталин, който е бил засекретен до 1991 г., когато откриването му става истинска сензация. В него днес има експозиция за Отечествената война.

10 ден 05.10.2020 Саратов
Престой от 15.00 ч. до 19.00 ч. Саратов е основан през 1590 г. като крепост, която да охранява търговския път по поречието на Волга. Постепенно той израснал като важен център за търговията с риба и сол. През времето на социализма е закрит град, заради военните си заводи. Интересни за посещение са мемориалния комплекс Парка на Победата, Троицката катедрала, мястото на приземяването на първия космонавт Юрий Гагарин.

11 ден 06.10.2020 Волгоград
Днес ще посетите Волгоград, градът – герой, носил името Царицин до 1925 г., а после преименуван на Сталинград. Престоя е от 16.30 ч. до 20:30 ч. Най-известната част от неговата история е Сталинградската битката от 1942–43 г., когато той е почти напълно унищожен. Ще посетите мемориалния комплекс Мамаев курган. После може да се разходите сами или да посетите музея-панорама на Сталинградската битка.

12 ден 07.10.2020 ден на борда
Един цял ден, в който да се насладите на плаването, но също може да изберете между различните забавления на борда. Освен това ще бъде организирана кръгла маса, на която местните гидове ще отговорят на всички ваши въпроси за живота в Русия днес. Не пропускайте и дегустацията на водка и блини. Вечерта сте поканени на гала вечеря и сега е време да облечете официалните си тоалети. А после ще има шоу на талантите с участие на гостите на борда.

13 ден 08.10.2020 Астрахан
Последната спирка от вашия маршрут е мистериозният Астрахан,корабът акостира в 08:00ч.
Астрахан е на 1534 км източно от Москва. Историята му започва през 13 век с първото татарско поселение. Градът се е считал за крупен търговски център, разположен на пътя от Персия и Индия към руските княжества и Европа. Наричан в началото Хаджи Тархан, той е бил резиденция на хановете от Златната Орда. С идването на армията на Тамерлан през 14 век, градът бил превзет и разграбен. Името Астрахан се появява през 1456 г., когато става столица на Астраханското ханство. Век по-късно Иван Грозни го присъединява към Русия, а през 1717 г. с указ на Петър I била създадена и Астраханската губерния. Днес той е център на Астраханската област.
Територията на града е пресечена от множество речни ръкави и протоци, което води до многото мостове и напомня малко Петербург. Още повече, че Петър I лично е бил тук и положил усилия за развитието на града като важно пристанище на Волга. Централната част на града и негово историческо ядро е остров между реките Волга, Кутума и Царева. На най-високото му място се издига Кремъл от 16 век. На неговата територия се намират Успенската катедрала, Троицката катедрала, бившия Архиерейски дом и Кириловския параклис. През 18 век бил утвърден план, според който бил изграден квадратен генерал-губернаторски площад обграден със здания в стил Класицизъм – дома на губернатора, московския търговски дом и дълга аркада. Централната част на града била с красиви имения и вили, свързани с другите части с многочислени мостове. През 19 век се провела мащабна реконструкция и били изградени разкошни домове, банки и търговски сгради в стил модерн. Бил изграден и третият католически храм в Русия след Москва и Петербург.
След тази обиколка може да се включите в допълнителна екскурзия из делтата на Волга.

14 ден 09.10.2020
След закуска вашият круиз приключва